Wie zou jij willen kussen onder de mistletoe?

Rond de kersttijd en jaarwisseling kussen verliefde koppels elkaar onder de maretak.

Wie zou jij willen kussen onder de mistletoe?

De maretak, ofwel mistletoe, wordt opgehangen om geluk en vruchtbaarheid aan te trekken. Vandaag de dag kussen verliefde stelletjes elkaar nog steeds onder de maretak. Dat doen ze name in de kersttijd en rond de jaarwisseling, want dan wordt de maretak als versiering opgehangen.

Wat is mistletoe precies?

De maretak (Viscum album) is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie (Santalaceae). De plant leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook vogellijm of mistel genoemd, of met de Engelse naam mistletoe aangeduid. De maretak wordt thans ook met succes gekweekt.

De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam ‘vogellijm’. De zaden zijn giftig.

De geschiedenis van de maretak

Panoramix, de druïde van Astrix en Oblix gebruikte de maretak als ingrediënt van zijn toverdrank. Volgens de echte verhalen sneed een druïde in de midwinterceremonie met een gouden sikkel de maretak uit de heilige eik. De afgesneden plant mocht de grond niet raken en werd in witte doeken opgevangen. Daarna slachtte de druïde de offerdieren en dompelde de maretak in water dat dan als bescherming tegen ziekten en onheil werd gebruikt.

Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde.

Bloemsierkunst Groeneveld houdt van tradities

Kussen onder de maretak

Mistletoe is een symbool van vrede en liefde. Het idee om elkaar te kussen, is ontstaan in Scandinavië, in de tijd van de druïden. De druïden snoeiden de maretak de eerste nacht van het nieuwe jaar. Met een groot ritueel en spraken ze de woorden “dat het graan kieme” uit. Dit paste goed bij het begin van het nieuwe jaar en een wens van vruchtbaarheid.

Dan verdeelden zij de maretak onder de dorpsbewoners. Krijgers droegen de maretak om overwinningen te behalen. Ouderen om ziekte en kwaaltjes te genezen. Kinderbedjes werden bekleed om nachtmerries te voorkomen. De maretak wordt nu nog steeds opgehangen om geluk en vruchtbaarheid aan te trekken. Zodoende kussen verliefde koppels elkaar vandaag nog steeds onder de maretak. En dat past natuurlijk perfect bij de kerstgedachte, als teken van vriendschap.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van seizoenen, feestdagen, activiteiten en workshops.

Bloemen bestellen

Online, bel, of kom langs in onze gezellige winkel. Wij helpen u met passie.

7 Dagen vaasgarantie

Wat moet u doen, nadat u uw boeket of bloemstuk in huis heeft gekregen.

Wij staan voor u klaar

Bloemsierkunst Groeneveld maakt als vakkundig bloemist, voor de in Haren en omgeving woonachtige consument en zakelijke afnemers,
mogelijk om mensen te helpen hun gevoel of verhaal te vertellen voor hun geluk of verdriet in een boeket of bloemstuk.

Openingstijden

maandag 13:30 - 17:30
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 17:30
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten

__________________________

Kromme Elleboog 46
9751 RE Haren

050-5350722