050-5350722

info@bloemsierkunstgroeneveld.nl

Dagboek van de bloemenbezorger

Dagboek van de bloemenbezorger

Inmiddels is Bloemsierkunst Groeneveld meer dan 4 jaar gevestigd aan de Kromme Elleboog 46 te Haren. Na 45 jaar heeft Geert-Jan Groeneveld de bloemenwinkel overgedragen aan Clarissa Drenth. Samen hebben ze vele gespreken gevoerd met klanten en hun familie. Het contact met families gaat regelmatig tot wel drie generaties terug. Deze gesprekken maken het bloemistenvak boeiend. Zelf bezorg ik met regelmaat de boeketten bij de mensen thuis. Het boeket overhandigen bij de deur of in huis het boeket op vaas neerzetten op de bestemde plek. De ontmoetingen en de blijdschap van het zien van een kleurrijk boeket bloemen maakt mij nieuwsgiering. Wat is het verhaal wat ons boeit en bindt?

Wij zijn benieuwd naar uw verhaal

Door vertrouwd met elkaar te worden, helpen wij mensen hun verhaal te vertellen met bloemen voor hun geluk of hun verdriet.

Geschreven vanuit het oogpunt van Ronald Zuidema

Bloemsierkunst Groeneveld bloemist in Haren / Groningen sinds 1973
In gesprek met

Rens de Ruiter-Boer

13-08-1924 – 29-09-2022

Dagboek van de bloemenbezorger. In gesprek met Rens de Ruiter

Na de voortzetting van de bloemenwinkel aan de Kromme Elleboog was mijn eerste bezorging bij mevrouw Rens de Ruiter. Dat bleek een vaste klant te zijn in het kader van een abonnement. We zijn nu meer dan twee jaar verder en sindsdien bezoek ik haar elke 14 dagen op zaterdagmorgen rond 10:30 uur voor een vers gestoken boeket op een vaas.

Rens komt in alles kleurrijk over. De aankleding van haar woonkamer met haar zelfgemaakte schilderijen, haar kledingvoorkeur en de planten in haar tuin. Alles heeft kleur, zoals ook haar voorkeur voor kleurrijke en aparte bloemen. Clarissa verrast haar elke keer weer. “Prachtig!”, zegt ze dan. Door de bezoekjes voeren we ook gesprekjes en deelt ze haar verhalen met mij.

Rens is geboren in 1924 en dat doet mij denken aan mijn in 1911 geboren Oma. Nu voel ik mij jong met mijn 51 jaar, maar Rens heeft toch iets meer meegemaakt. Van reizen met de paardenkoets, fiets, auto of vliegtuig. Van correspondentie per brief, telegram, sms en e-mail. Dit gaf haar de kans om te reizen en contact te onderhouden met haar familie en vrienden over de hele wereld.

De manier waarop Clarissa het boeket samenstelt, de aandacht die ze eraan besteed is zo waardevol. De liefde die zij geeft aan de bloemen, geeft ze aan mij door.

Zo mocht ik op donderdag 13 augustus jl. weer een boeket bezorgen. Op haar 96ste verjaardag. Tijdens het neerzetten van de vaas met bloemen ging de telefoon. Haar goede vriend Pieter uit Thailand. In de zeventiger jaren had ze Pieter ontmoet op reis naar Indonesië en sindsdien onderhielden ze contact. Twee jaar geleden was hij nog bij Rens op bezoek geweest.

Nadat ze het gesprek met Pieter had afgerond raakten we in het gesprek over vakantiefoto’s in haar vensterbank. Ze vertelt over de vakantie naar San Antonio, Texas Amerika, alsof ze er gisteren was geweest. Het was een verrassingsbezoek aan haar geëmigreerde vriendin voor haar 80ste verjaardag. “Een prachtige stad”, zegt ze. “een historische stad met kanalen. ’s Avonds gingen we op Riverwalk boottocht langs de restaurants met live muziek”. Rens onderhoud nog steeds contact met haar dochter.

Naast de gedachten aan mijn Oma blijkt dat reizen ons ook verbind. Alhoewel Rens vaak naar Amerika is geweest, ben ik er twee keer geweest. Al lezende in haar boek “Kleurrijk en turbulent” blijkt dat we beide bij de Old Faithful in Yellowstone park zijn geweest. We kunnen daar op hetzelfde bankje hebben gezeten kijkend naar een uitbarsting van deze geiser. Of het reizen met de Greyhound langs diverse steden met onveilige buurten. Rens rakelde gemakkelijk haar reisverhalen op.

Over Groningen

Maar ook haar ouderlijke huis in de Louise Henriëttestraat in Groningen haalde ze mooie herinneringen op. Leren fietsen met blokken op de trappers door de Stadshouderlaan, waar mijn vader is opgegroeid. En brood halen bij de goede Bakker Bolt op de hoek van de Koninginnelaan 16 en Nassaulaan 17. In deze bakkerswinkel heeft mijn moeder in haar jeugd gewerkt. De eerste Bakker Bolt van de Eeldersingel blijkt dus de vader van mijn Oma te zijn. Naast de bloemen, blijkt mijn verbinding met Rens dus meerdere raakvlakken in ons leven te hebben.

Over de bloemen

De twee wekelijkse bezorgingen van het boeket op vaas doet Rens goed. Omdat ik even bezig ben met het overzetten van de sterke stelen in een kleine vaas en het schoonmaken van de plek waar het verse boeket komt te staan. In de tussentijd praten we met elkaar, krijg ik aanwijzingen om – voor het oog – het boeket perfect weg te zetten en krijg ik vragen over de snijbloemen. Door onze variëteit aan aparte bloemen, blijven we haar telkens weer verassen. “De manier waarop Clarissa aandacht besteed aan de compositie van de bloemen is zó waardevol. De liefde die zij geeft aan de bloemen geeft ze aan mij door. Ik geniet elke keer weer”.

Dagboek van de bloemenbezorger. In gesprek met Rens de Ruiter

Wie mag van Rens een bloemetje ontvangen?

Het allermeeste heb ik aan mijn buurvrouw Trees. Daar kan ik altijd een beroep op doen. Met mijn zoon Bert doe ik de grote boodschappen, maar mijn dochter is alles voor mij. Elke dag bellen we elkaar, ze regelt alles en elke zondag komt ze langs.

Ik merk dat haar wereldreizen haar een bepaalde levensinstelling heeft gebracht. Niet bang zijn voor verandering en het aangaan van nieuwe uitdagingen. Dat herken ik ook bij mijzelf. Deze ontmoetingen maakt het bloemistenvak boeiend. Na de koffie en haar enthousiaste verhalen stap ik naar buiten, sluit de deur en zwaai bij het instappen van de auto. Ik zie uit naar de volgende bezorging.

Haren, maandag 28 september 2020

Ronald Zuidema in gesprek met Rens de Ruiter