Blijf genieten van bloemen bij warm weer

De bloementips van Bloemsierkunst Groeneveld bij zomerhitte.

Uit de zon schijnen ze langer te bloeien. De langste dag is op 21 juni en de temperatuur wordt lekker zomers. Wat doen wij als de hitte in en om ons huis toeslaat? Zonnewering naar beneden, fruit in de koelkast en buiten de planten water geven. En dit zijn onze tips voor de bloemen bij zomerhitte. Wat kun je doen om het boeket zo mooi mogelijk te houden?

Plaats boeket in schone vaas

Zet het boeket in een schone vaas. Voordat je het boeket in de vaas zet, dien je vaas schoon te maken. De bacteriën worden door het schoonmaken gedood. Spoel eerst de vaas schoon met een scheutje afwasmiddel en doe daarna een beetje bleek in laagje warm water. Borstel de vaas grondig schoon en spoel het na met water.

Op koele plek zetten

Verplaats de vaas met het boeket naar en koele plek in huis. Zet de vaas met snijbloemen niet op haar standaard plaats. Die plek kan nu vol in de zon zijn, zoals achter het raam. De zon schijnt feller en brand in op de bladeren van de bloemen. Zet het boeket ’s nachts buiten als ze daar koeler staan dan binnen. Of plaats ze overdag buiten naast je zitplaats in de schaduw.

Dagelijks vers water

Water, dagelijks vers water. Dit is belangrijk bij warm weer. Het water verdampt sneller en geef de bacteriën niet de kans zich te vermenigvuldigen. Ververs het water om de dag en gebruik voeding voor de snijbloemen. Haal de bladeren van de stelen om te voorkomen dat ze in het water hangen en haal afgevallen bladeren direct uit het water om verrotting te voorkomen.

Tenslotte staan sommige snijbloemen langer. Niet alle bloemenstelen blijven even sterk en houden het exact even lang vol. Sommigen houden het twee weken vol. De andere wellicht maar een week en de sterksten wellicht drie weken. Handel kordaat als een steel het niet redt! Haal deze bloemsteel eruit, dan geniet je langer van de anderen.

WAT ZIJN STERKE ZOMERBLOEMEN

De ene bloem kan beter tegen de hitte dan de ander. Met voorspellende weerberichten kun je rekening houden met de bloemen die je uitkiest voor je boeket. Delphinium, gladiolen, alstroemeria en gerbera kunnen bijvoorbeeld heel goed tegen de warmte. Of denk aan een mooi boeket zonnebloemen.

Delphinium

De lange stengels van Delphinium vol kleine bloemetjes rinkelen geluidloos, om je op vrolijken. De bloemen hebben ongeveer 3 tot 7 blaadjes. De kleur van de bloemen kan paars, blauw, rood, geel of wit zijn.

Gerbera

De basiskleuren van de gerbera zijn wit, rood, geel, roze, paars, oranje en groen. Ze zijn in het voorjaar het beste verkrijgbaar. De stelen worden vaak met ijzerdraad omwikkeld. Daardoor staan ze lekker lang en ze draaien naar de zon toe.

Gladiolen

De Gladiool staat voor overwinning, bewondering en trots, kracht en schoonheid. Maar laten we deze zomer vooral genieten van de stengels met prachtige bloemen. Kies voor wit, rood, geel, roze, paars, oranje, crème of voor meerdere kleuren per bloem.

Gloriosa

Deze zomerse, open, fragiele, exotische bloem past perfect in een zomers boeket. De Latijnse naam betekent glorieus of roemvol en wordt ook wel vlammende lelie genoemd. Omdat de blaadjes prachtige vlammen lijken.

Alstroemeria

Je ziet zes tot acht bloemen aan haar steel, met een vlammende binnenkant in het wit, geel, rood, oranje, paars of roze waar je volop van kunt genieten. Helemaal omdat deze bloemen zo lekker lang staan.

Zonnebloem

Is er een bloem meer zomers dan zonnebloem? Deze vrolijke bloem maakt van ieder boeket een zomers boeket. Wist je trouwens dat de officiële naam van de zonnebloem Helianthus is? Een samenvoeging van het Griekse helios (zon) en anthos (bloem).

Meest gestelde vragen

Waarom hebben snijbloemen voeding nodig?
Alle snijbloemen hebben baat bij de voedingssupplementen in snijbloemenvoeding wanneer deze via het snijvlak onder aan de stengel worden opgezogen. Goede snijbloemenvoeding bevat de volgende bestanddelen: zuurregelaars, wateropname bevorderaars en voedingssupplementen.
Waarom moeten we snijbloemen schuin aansnijden?
Vers afgeknipte stelen kunnen makkelijker water opnemen, waardoor je bloemen langer bloeien.
Waarom mag het boeket niet bij de fruitmand staan?
Fruit ondergaat een rijpingsproces. Het fruit produceert ethyleengas dat ervoor zorgt dat ze in een sneller tempo verwelken.

Help hitte! Zo bescherm je bloemen tegen de warmte.

Yes, eindelijk heeft het heerlijke weer ons bereikt. Goed insmeren, zonnebril op en blijven hydrateren. Jezelf verzorgen tijdens zomerse dagen heb je onder de knie. Maar hoe zorg je ervoor dat je bloemen de hitte ook overleven? Wij hebben tips!

Bloemen bestellen?

Bel , of kom langs in onze gezellige winkel. Wij helpen u met passie.