Ontdek de schoonheid van typische zomerbloemen

Zomerbloemen brengen niet alleen kleur!

Zomerbloemen brengen een vrolijke en kleurrijke sfeer in onze tuinen en huizen tijdens het warme seizoen. Laten we eens kijken naar enkele typische zomerbloeiers die ons betoveren.

Bloemsierkunst Groeneveld - typische zomerbloemen

Celosia (Hanenkam)

De Celosia is een opvallende bloem met een hoge sierwaarde. Ze komt voor in tropische delen van Afrika, Azië, Indonesië en Zuid-Amerika. Deze prachtpluim, soms een kam of een staart genoemd, heeft een licht kruidige geur. Symboliek: De Celosia staat voor stoutmoedigheid. Een flinke bos Celosia’s is dus zeer op zijn plaats als je iemand moed wilt toewensen voor iets spannends.

Gladiool (Zwaardlelie)

Gladiool: een symbool voor kracht, overwinning en trots

Gladiolen zijn vaste planten met bloemen die aan weerskanten bloeien. Ze worden ook wel zwaardlelies genoemd vanwege hun vorm. De naam is afgeleid van het Latijnse woord “gladius”, wat zwaard betekent. Symboliek: Gladiolen staan voor kracht, overwinning en trots. In de Romeinse tijd werden ze zelfs aan winnende gladiatoren gegeven1
Bloemsierkunst Groeneveld - typische zomerbloemen

Gloriosa (Prachtlelie)

Sensationeel en adembenemend, in het rood of geel. Gloriosa wordt ook wel prachtlelie genoemd. Deze exotische bloem kan als geen ander fungeren als blikvanger. Symboliek: Gloriosa staat voor ambitie en succes. Ideaal als geschenk voor iemand met een nieuwe baan of een nieuw begin.
Bloemsierkunst Groeneveld - typische zomerbloemen
Kenmerken van Gloriosa
Gloriosa-bloemen worden gekenmerkt door hun golvende, vlamachtige bloemblaadjes in de kleuren rood, oranje en geel. De plant zelf is een klimmer en kan vaak wel 2 meter hoog worden met behulp van een traliewerk of een andere constructie.
Verzorging voor Gloriosa

Gloriosa-lelies geven de voorkeur aan een zonnige locatie met halfschaduw tijdens het heetste deel van de dag. Ze gedijen in goed doorlatende, vruchtbare grond en hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens het groeiseizoen. Het is belangrijk om ze tegen vorst te beschermen.

Gebruik van Gloriosa

Gloriosa wordt vanwege zijn dramatische uitstraling vaak gebruikt in bloemstukken. Het is ook een populaire keuze voor tuinen en patio’s, waar hij kan klimmen en een visueel aantrekkelijk geheel kan creëren. Bovendien heeft het geneeskrachtige eigenschappen en wordt het in sommige culturen in de traditionele geneeskunde gebruikt.

Allium (Sierui)

Alliums lijken op uien, maar groeien uit tot spectaculaire bloeiende bollen van kleine bloemetjes. Als je de steel beschadigt, ruik je de typische uiengeur. Symboliek: Uien werden vroeger ingezet om onheil, ziekten en heksen buiten de deur te houden. Ze hebben een hoge bijgeloofwaarde.

Bloemsierkunst Groeneveld - typische zomerbloemen

Zonnebloem (helianthus annuus)

De zonnebloem is een echte zomerfavoriet. Met haar grote gele bloemhoofd en donkere hart is ze een symbool van vrolijkheid en warmte. Zonnebloemen draaien met de zon mee, wat hun naam verklaart. Symboliek: Zonnebloemen staan voor bewondering, loyaliteit en een positieve kijk op het leven.
Bloemsierkunst Groeneveld - typische zomerbloemen

Delphinium (Ridderspoor)

Delphiniums zijn zomerse bloemenpluimen verkrijgbaar in veel tinten blauw. Ze kunnen je boeket een weelderige touch geven of los in een vaas worden gezet. Symboliek: Delphiniums symboliseren waarheid en bescherming. Ze werden vroeger gebruikt om schorpioenen te verjagen.

Verzorging Delphinium

Delphiniums gedijen in koele klimaten en geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw. Ze hebben een rijke, goed doorlatende grond en regelmatig water nodig. Deze bloemen zijn ook zware voeders en vereisen regelmatige bemesting om hun indrukwekkende bloei te behouden.

Duizendschoon (schoonheid in het kwadraat)

Duizendschoon is een ouderwetse tuinplant met kleine, geurende bloemetjes in diverse kleuren. Ze bloeien rijkelijk en trekken vlinders en bijen aan. Symboliek: Duizendschoon staat voor liefde, schoonheid en geluk.

De bloemblaadjes van duizendschoon kleuren rood, roze, violet, paars, wit, of tegenwoordig vaak ook tweekleurig, zoals wit met rood, rood met wit, paars met wit of wit met paars. Het is een kleurrijk exemplaar die in boeketten voor leven in de brouwerij zorgt.

Duizendschoon (Dianthus barbatus) is familie van de anjer (Dianthus), afgeleide van Dios (God) en anthos (bloem). Duizendschoon is inheems in het Middellandse Zeegebied, Zuid- en Midden-Europa. De eerste keer dat we van duizendschoon hoorden was in de 16de eeuw. Toen werd ze in kloostertuinen toegepast en gekweekt.

Bloemsierkunst Groeneveld - typische zomerbloemen

Campanula (Klokjesbloem)

Campanula’s zijn charmante bloemen met klokvormige bloemetjes in verschillende kleuren. Ze zijn ideaal voor borders, hangmanden en bloempotten. Symboliek: Campanula symboliseert dankbaarheid en vriendschap.

De klokjes van Campanula zijn meestal paars van kleur, maar kunnen ook wit, roze of blauwpaars zijn. De ene soort heeft bloemen met een duidelijke klokvorm, de andere soort heeft een meer stervormige bloem. Campanula doet het perfect als kruipplant en borderplant en straalt, afhankelijk van het soort, net zo hard in potten of als snijbloem in je vaas. Ook fijn: Campanula is zeer onderhoudsvriendelijk!

Bloemsierkunst Groeneveld - typische zomerbloemen

Stap binnen voor een zomerboeket met deze prachtige bloemen.

En vergeet niet: deze zomerbloemen brengen niet alleen kleur in onze wereld, maar ook symboliek en betekenis. Dus geniet van hun prachtige bloemen en laat je inspireren door hun verhalen!
Typische zomerbloemen bij Bloemsierkunst Groeneveld