Hortus Botanicus Haren

De Hortus is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Op een grondgebied van ruim twintig hectare valt voor jong en oud veel te ontdekken, zoals de in Europa unieke Chinese Ming-tuin met een waterval waar je achterlangs kunt lopen. Buiten China is een dergelijke tuin alleen nog in Canada en Australië te vinden. Er is een Wilde plantentuin, de Laarmantuin, die eigenlijk uit vier tuinen bestaat; een pinetum, een arboretum, een heidegebied en een weidegebied. De Laarmantuin is opgenomen in de Nationale Plantencollectie en er groeien veel planten die op de Rode Lijst staan, met uitsterven bedreigde planten. Mooi hoogtepunt wordt letterlijk gevormd door de rotstuin. In 2017 is de Hondsrugtuin aangelegd, deze vormt een poort tot De Hondsrug UNESCO Global Geopark en in 2018 is de zo belangrijke en 3000m2 grote vlinder-en bijentuin aangelegd.

Cultuurliefhebbers kunnen eveneens hun hart ophalen in de tuinen. De Hortus is regelmatig het decor van festivals en andere activiteiten. Vanaf half mei tot eind september wordt jaarlijks een beeldenexpositie georganiseerd.

Voor kinderen valt er ook genoeg te beleven, bijvoorbeeld aan de hand van een speurtocht, een knapzakroute, puzzeltocht of met de Hortus Chat kunnen zij de tuinen verkennen.

De Plantage en het Chinees Theehuis ‘Het kreunen van de draak’ zijn beiden heel geschikt voor het vieren van feesten en het organiseren van zakelijke bijeenkomsten. In de entreehal bevinden zich het HortusCafé, de HortusCadeauwinkel en de Hortus Plantenshop.

Contact

Kerklaan 34
9751 NN Haren

Bron:

website Hortus