Het is tulpentijd!

Wij als bloemisten in Haren vieren op
Nationale Tulpendag de opening van
het tulpenseizoen.

Wanneer is Nationale Tulpendag?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Zaterdag 20 januari

Zaterdag 21 januari 2023, de derde zaterdag van januari is het Nationale Tulpendag. Een jaarlijks evenement met een tulpenpluktuin op de Dam in Amsterdam. Deze dag is het begin van het tulpenseizoen.

Denk je aan Nederland, dan denk je aan tulpen

De Tulp brengt vrolijkheid in huis en op je thuis werkplek.

Tulpen, sinds 1593 in Nederland

De Tulp is een snijbloem die afstamd van de Leliefamilie. Tulpen werden in de westelijke wereld geïntroduceerd door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ogier Gisleen van Busbeke. Hij had ze gezien in het Turkse Edirne gezien in 1551 en zond enkele zaden ervan naar Oostenrijk.

De Europese tulpenteelt kwam op gang na de aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen. De roots van de tulp ligt dan ook in de bergen van Kazachstan. Via Perzië, China, Turkije en dus Antwerpen kwam de eerste tulp uiteindelijk rond 1593 in Nederland terecht.

Tulpenmanie

In de 17e eeuw (1630 – circa 1637) ontstond er in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden rond de tulpenbol een bizarre tulpenmanie, ook wel “tulpenrage”, “tulpengekte”, “tulpomanie” of “bollengekte” genoemd: plotseling werden tulpenbollen speculatieve handelswaar.

De gekte dreef de prijzen op tot exorbitante hoogte, zelfs tot de bol zijn gewicht in goud waard was. De rage was eind 1636, begin 1637 op zijn hoogtepunt. In februari 1637 zakte de ‘bollenmarkt’ even plotseling in als zij ontstaan was; veel bollenspeculanten bleven berooid achter.

Kleuren en vormen

De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met meerkleurige bloemblaadjes. Ook de vormen van de tulp zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken op zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

Bronnen: WikipediaMooi wat bloemen doen en Tulpenpromotie

Symboliek

Gaf je in de zestiende eeuw een tulp weg, dan gaf je diegene rijkdom. In die tijd was de bloem mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Inmiddels kost een leuke bos nog maar een paar euro, maar de symboliek is wel in waarde gestegen.

Geef je tulpen, dan geef je ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Wij staan voor u klaar

Bloemsierkunst Groeneveld maakt als vakkundig bloemist, voor de in Haren en omgeving woonachtige consument en zakelijke afnemers, mogelijk om mensen te helpen hun gevoel of verhaal te vertellen voor hun geluk of verdriet in een boeket of bloemstuk.

Het is weer tulpentijd! Vanaf januari t/m april zijn de tulpen volop bij Bloemsierkunst Groeneveld verkrijgbaar.

In deze periode hebben we continue verse tulpen in onze bloemenwinkel om boeketten te maken met tulpen of natuurlijk ook mono-boeketten met uitsluitend tulpen.

Tulpen boeket rood

Tulpen boeket paars

Tulpen boeket gemengd

Tulpen boeket rood / geel

Ook in Haren veroveren de tulpen de woonkamer

Deze snijbloem blijkt een moderne vervanger voor de kerstboom. Voor wie de kerstboom nog heeft staan, Na de kerst kun je hem vervangen voor een boeket tulpen.

Openingstijden

maandag 13:30 - 17:30
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 17:30
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten

__________________________

Kromme Elleboog 46
9751 RE Haren

050-5350722