Bloemen stemmen ons positief

Mensen oordelen positiever over anderen als er bloemen in de buurt zijn.

Bloemen stemmen ons positief

Mensen oordelen positiever over anderen als er bloemen in de buurt zijn. Bloemen zonder sterke geur doen het daarbij het best. Onderzoekers van Food & Biobased Research hebben dat aangetoond met een experiment in het Restaurant van de Toekomst. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van FloraHolland.

Plaats bloemen in situaties waarin dat van pas komt: in wachtkamers en andere ruimtes waar ontspanning geen kwaad kan

De onderzoekers vroegen 64 proefpersonen mee te doen aan de ontwikkeling van een test voor gezichtsherkenning. Ze moesten foto’s van onbekende, neutrale gezichten beoordelen aan de hand van positieve en negatieve karaktereigenschappen. Tijdens de sessie stonden al dan niet en op verschillende plekken bloemen in de kamer. De invloed daarvan op de perceptie was het eigenlijke doel van de proef. Die invloed bleek duidelijk aanwezig. Met bloemen waren de gezichten volgens de proefpersonen significant vriendelijker, avontuurlijker en betrouwbaarder. Zonder bloemen leken ze juist gestrester, eenzamer en arroganter. Het sterkste effect was te zien op de eigenschap eenzaamheid.

Met bloemen waren de gezichten volgens de proefpersonen significant vriendelijker, avontuurlijker en betrouwbaarder.

Bloemen beïnvloeden ons oordeelsvermogen, legt onderzoekster Nancy Holthuysen uit. ‘Hoe jij je voelt, projecteer je op anderen. Je ziet anderen positiever als je zelf positief bent gestemd. In feite meet je op deze manier indirect, via een omweg, wat bloemen met jou doen. Het is heel moeilijk om emoties rechtstreeks te meten. Daarom is voor deze indirecte methode gekozen.’
Bloemen stemmen ons positiever, concluderen de onderzoekers. Ze adviseren bloemen te plaatsen in situaties waarin dat van pas komt: in wachtkamers en andere publieke ruimtes waar een beetje ontspanning geen kwaad kan. Maar pas op met bloemen die (sterk) ruiken: die versterken negatieve eigenschappen.

Bron: Universiteit Wageningen

Wij staan voor u klaar

Bloemsierkunst Groeneveld maakt als vakkundig bloemist, voor de in Haren en omgeving woonachtige consument en zakelijke afnemers, mogelijk om mensen te helpen hun gevoel of verhaal te vertellen voor hun geluk of verdriet in een boeket of bloemstuk.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van seizoenen, feestdagen, onze activiteiten en onze tips.

Bloemen bestellen?

Bel , of kom langs in onze gezellige winkel. Wij helpen u met passie.

050-5350722

Openingstijden

maandag 13:30 - 17:30
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 17:30
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten

__________________________

Kromme Elleboog 46
9751 RE Haren

050-5350722