Aftellen naar Kerstmis

Kaarsen en bloemen zijn fijne lichtbrengers in de dagen voor Kerst. Flikkerende vlammetjes zijn ‘gewoon’ gezellig en geven een romantische sfeer in huis. Advent vier je met kaarsen en bloemen.

Wanneer is de eerste zondag van advent?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Advent is de periode van voorbereiding op Kerst. De adventperiode begint vier zondagen voor Kerst en eindigt op kerstavond. In 2023 is advent op zondag 3 december, 10 december, 17 december en zondag 24 december.

Geschiedenis van de advent

Het Liturgisch jaar begint met de advent. Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint altijd op de zondag die het dichtst bij het feest van de Heilige Andreas (30 november) valt. De advent eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt wel altijd vier zondagen.

Wanneer de viering van de advent in de Kerk voor het eerst werd geïntroduceerd, kan niet met zekerheid bepaald worden. De advent wordt voor het eerst vermeld in een boek van Gregorius van Tours (ca. 538-594), die schrijft dat St. Perpetuus, een van zijn voorgangers, rond 480 een vastentijd van drie weken voorafgaand aan kerstmis had ingesteld. Of dit een nieuw gebruik was dan wel de bekrachtiging van een bestaande regeling is onduidelijk.

Bron: Wikipedia en EO

Symbolen en gebruiken tijdens Advent

Symbolen en gebruiken tijdens Advent zijn de Adventkalender, de Adventster en de Adventskrans.

De eerste adventskrans werd bedacht door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern (1808–1881). Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was.

Adventskrans

In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd.

Met een adventskrans voel je kerst elke week dichterbij komen.

Advent, wat is dat ook alweer?

De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest: dit is het feest waarbij de geboorte van Jezus wordt herdacht.

Wanneer en hoe vier je advent?

De adventsperiode begint vier zondagen voor Kerst en eindigt op kerstavond. In kerken zie je in deze periode veel paars, de kleur van boete en inkeer. De adventskrans bevat 4 grote kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken. De adventskrans wordt met dennengroen versierd.

Een advent kerstkrans, maak het kerstgevoel compleet

Advent vier je op vier zondagen voorafgaand aan kerstavond. Steek elke zondag één kaars aan van de adventkrans.

Welke kerststijl past bij jou?

Onze kerstboeketten bestaan uit de mooiste winterbloemen. Haal het kerstgevoel in huis met bloemen.

Bij Kerst hoort gezelligheid, samenzijn met familie en geliefden én lekker eten. Een mooi kerstboeket of kerststuk voor bij de kersttafel past daar natuurlijk uitstekend bij! Speciaal voor de kerstdagen hebben we kerstboeketten samengesteld. Bij het samenstellen van onze kerstboeketten is gebruik gemaakt van de mooiste winter- en kerstbloemen. Zo haal je gegarandeerd het kerstgevoel in huis!

Toont alle 4 resultaten

Paarse Bloemen

Een gedroogde Hydrangea staat mooi melancholisch te zijn naast een loeistrakke kandelaar. Ook paarse bloemen vormen een prima duo met je adventskandelaar, helemaal omdat paars nog intenser wordt als er kaarslicht op schijnt. Paarse bloemen die je bloemist vast in huis heeft tijdens de advent zijn chrysanten, de lisianthus, een orchidee of de amaryllis.

Openingstijden

maandag 13:30 - 17:30
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 17:30
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten

__________________________

Kromme Elleboog 46
9751 RE Haren

050-5350722