Wij zijn duurzame bloemist
Barometer Duurzame Bloemist
Barometer Duurzame Bloemist
Duurzame bloemisten
Thema's in certificatieschema
Wij zijn duurzame bloemist
Biologisch versus duurzaam
Wij merken in onze bloemenwinkel dat u vaker vraagt naar biologische bloemen of de opmerking maakt om geen plastic te gebruiken. Hieronder willen wij duiden welke duurzaamheidsaspecten in onze bedrijfsvoering zijn verankerd en wat het verschil is tussen biologische bloemen en duurzame bloemen zijn. Kortom hoe geven wij op een verantwoorde wijze kleur aan uw leven en kunt u een bewuste keuze maken in de aankoop van bloemen.
Bloemen geven kleur aan het leven
Bloemen zorgen voor positieve emoties, zijn ze een boost voor het welzijn en een sleutel tot geluk.
Buiten in de volle grond
Biologische bloemen worden geteeld in de natuur
Wat zijn biologische bloemen
De kweker richt zich met het telen van biologische bloemen op het minimaliseren van schadelijke effecten op het milieu, zoals bodemverarming en watervervuiling en bevordert de biodiversiteit. Voor de bemesting gebruiken biologische telers natuurlijke meststoffen, zoals stalmest en compost. Het keurmerk Skal garandeert dat de bloemen voldoen aan biologische normen.
Biologische bloemen zijn dus afhankelijk van de natuur en zijn dus niet jaarrond beschikbaar in de bloemenwinkels.
MPS verduurzaamd van de tuinbouwsector
Lees hier wat de duurzaamheidsambities van de sierteelt sector zijn.
De sierteeltsector is volop in transitie. Door aanzienlijk te investeren in duurzame technologieën en nieuwe methoden zet de sector flinke stappen. Ze bant fossiele brandstoffen en chemische gewasbescherming steeds verder uit. Zo zet de sector zich in voor een groene toekomst waarin zowel de economie als de natuur floreert.
Energiebesparing en CO2-emissie zijn onderwerpen waar de sector al jaren dagelijks mee bezig is en inmiddels al veel stappen in heeft gezet. Daarvoor heeft de glastuinbouw een convenant met de rijksoverheid afgesloten met als doel een klimaatneutrale glastuinbouw in 2040, wat veel eerder is dan andere sectoren. De glastuinbouw streeft er bovendien naar om in 2030 tot een teelt te komen die vrijwel emissieloos is als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Daarvoor worden steeds meer biologische beschermingsmiddelen en bestrijders gebruikt zoals sluipwespen en roofmijten om schadelijke insecten tegen te gaan. Met deze natuurlijke vorm van bestrijding ligt Nederland ver voor op andere landen .
Verduurzaming is een kernambitie van de Nederlandse sierteeltsector en verdere verduurzaming is iets waar de sector zich elke dag hard voor maakt. Hiervoor wordt intensief samengewerkt binnen en buiten de keten.
De relevantie, transitie en de inspanningen zijn helaas nog niet altijd bekend. Het is in dit geval jammer dat er op basis van onwetendheid keuzes worden gemaakt, waarbij men voorbij gaat aan de positieve effecten van een bos bloemen op het welzijn van ieder mens!
Kwekers met het MPS keurmerk telen duurzame bloemen
Wat zijn duurzame bloemen
Deze kwekers registeren hun verbruik van toegestane gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, energie, afval en water. Door het verbruik krijgt de kweker inzicht om zijn bedrijf verder te verduurzamen. Het keurmerk MPS A+ of MPS A geeft de bloemist inzicht in de kwalificatie van de aangeboden bloemen.
Duurzame bloemen zijn jaarrond verkrijgbaar en dus is er in elk seizoen voldoende beschikbaar in de bloemenwinkels.
Verzorgingsadvies, voor langer plezier van het boeket
Een boeket langer mooi houden kun je gemakkelijk zelf beïnvloeden, met eenvoudige verzorgingstips. Die wij graag met je delen. Zie de verzorgingstips, waardoor je optimaal kunt genieten van het boeket!
Stelen schuin afsnijden
Door de stelen van de bloemen schuin af te snijden, kunnen ze beter water opnemen. Zorg ook dat er geen blad in het water hangt of komt om bacteriën te voorkomen.
Gebruik een schone vaas
Hiermee vertraag je dat bacteriëgroei in het water. Vergeet ook de snijbloemenvoeding niet toe te voegen. Ververs het water na enkele dagen.
Niet op de tocht...
…bij de kachel of naast fruit. Door de wind, warmte en ethyleen van het fruit gaan bloemen sneller verslappen. Zet de bloemen niet direct op de vloerverwarming.
Zilveren niveau door 42,3% duurzame inkoop en 15 punten conform het certificeringschema
Wij zijn duurzame bloemist
Andere duurzaamheidsaspecten voor de bedrijfsvoering zijn afval, energie en logistiek. Het afval wordt gescheiden afgevoerd en wordt teruggegeven aan de leveranciers of wordt gebracht naar de milieustraat van de Gemeente Groningen. Verder hebben we geïnvesteerd in ledverlichting en vanaf 2024/2025 in zonnepanelen, thuisbatterij en een elektrische bestelauto.
Al deze maatregelen zorgt ervoor dat we na de jaarlijks audit positief beoordeeld worden met het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist.
Duurzaamheids thema's
Alleen bloemisten die aan alle eisen uit het certificatieschema voldoen, kunnen het certificaat behalen. De eisen gaan in op 6 thema’s.
Duurzame bloemisten moeten ieder jaar een percentage van hun producten (bloemen, planten en snijgroen) duurzaam inkopen. Dit is per niveau verschillend:
- Gouden niveau: vanaf 50%
- Zilveren niveau: vanaf 30%
- Bronzen niveau: vanaf 15%
Duurzaam assortiment bloemen en planten
Milieu vriendelijke schoonmaak
Afval (scheiding) en verpakkingen
Duurzamer transport en bezorging
Duurzame energie en besparing
Zorg voor medewerkers
Bloemsierkunst Groeneveld voldoet aan de eisen van Barometer Duurzame Bloemist met registratienummer SGS32827
Hieronder staat een overzicht van veelgestelde vragen over de Barometer Duurzame Bloemist.
Veelgestelde vragen
Wat is de Barometer Duurzame Bloemist?
Met het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist tonen bloemisten aan dat zij duurzamer ondernemen. Dit doen zij door een duurzamere bedrijfsvoering en het inkopen van bloemen en planten die op een duurzamere manier zijn geteeld. De bloemist kan dit aantonen met een aantal erkende certificeringen, zoals MPS-A+, biologisch en On the way to PlanetProof.
De eisen voor Barometer Duurzame Bloemist komen tot stand in samenwerking met betrokken partijen, zoals bloemisten, telers, bloemenveilingen, groothandelaren, milieuorganisaties, NGO’s en onderzoeksbureaus.
Is de Barometer Duurzame Bloemist een internationaal keurmerk?
Hoe komen de eisen van de Barometer tot stand; wie bepalen die?
De criteria van de Barometer komen via vastgelegde procedures tot stand (Europese normen ISO/IEC17065), met behulp van het SMK College van Deskundigen Plantaardig en in samenwerking en afstemming met milieuorganisaties, koepelorganisaties, maatschappelijke organisaties (NGO’s), branchespecifieke onderzoeksbureaus, bloemisten, telers, veiling en groothandel.
Via openbare hoorzittingen wordt voor de criteriaontwikkeling verdere afstemming gevonden met onder meer bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Wie controleert of een bloemist voldoet aan de eisen van de Barometer?
Is de barometer betrouwbaar, transparant en gecontroleerd?
De criteria van de Barometer komen via vastgelegde procedures tot stand met behulp van het SMK College van Deskundigen Plantaardig. Via openbare hoorzittingen wordt voor de criteriaontwikkeling verdere afstemming gevonden met onder meer bedrijven en maatschappelijke organisaties. Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren of producten, processen of diensten aan de criteria voldoen. Deze werkwijze verzekert een breed maatschappelijk én betrouwbaar draagvlak.