Sector reageert op 'Pesticide Vrij-dag'

Op 11 april 2025 organiseerden o.a. Natuur&Milieu, FNV en Parkinson Vereniging ‘Pesticide Vrij-dag’. Door deze geïntegreerde aanpak is de milieulast van gewasbeschermingsmiddel de afgelopen vijftien jaar met 95% gedaald. Mede door innovatieve technologieën en inzet van laag risico middelen.

Vanuit de sector wordt hier met onderstaand statement op gereageerd. Mocht je vragen van klanten krijgen, dan kun je naar deze informatie verwijzen.

De landelijke actie op Wereld Parkinson Dag, georganiseerd door de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV, is een belangrijk signaal vanuit de samenleving om de politiek in beweging te krijgen. De tuinbouwsector heeft de ambitie om bloemen, planten, groenten en fruit in 2030 te telen binnen een robuust en weerbaar ecosysteem, nagenoeg zonder emissies naar het milieu. Om deze transitie te realiseren, hebben zowel de sector als de overheid een verantwoordelijkheid.

Biologische gewasbescherming is gemeengoed in de tuinbouw. Niet voor niets is de Nederlandse tuinbouwsector de kraamkamer van de biologische gewasbescherming. Op maar liefst 95% van het volledige glastuinbouwareaal worden biologische bestrijders (insecten en mijten) ingezet om schadelijke ziekten en plagen op het gewas te bestrijden. Deze biologische bestrijders vervangen daarmee het grootste deel van de chemie.

Sector reageert op 'Pesticide Vrij-dag'

Om het aantal ziekten en plagen in de kas te verminderen, telen ondernemers gewassen die van nature sterk zijn en minder vatbaar voor ziekten en schadelijke insecten. Innovatieve technologieën zoals drones, sensoren en camera’s sporen daarnaast steeds vaker vroegtijdig ziekten en plagen op. Ook kunnen natuurlijke of zogeheten laag risico middelen worden ingezet. Dit zijn geen chemische middelen, maar middelen op basis van in de natuur voorkomende stoffen.

Door deze geïntegreerde aanpak is de milieulast van gewasbeschermingsmiddel de afgelopen vijftien jaar met 95% gedaald. Echter is er versnelling nodig en daarom vragen wij de overheid:

  • Wettelijke barrières voor nieuwe veredelingstechnologieën, zoals CRISPR-Cas, weg te nemen.
  • Stimuleringsregelingen voor verdere toepassing van biologie, technologie en digitalisering.
  • Versnelling van de toelating van nieuwe innovatieve gewasbeschermingsmiddelen, waaronder groene laag risico middelen.

Chemische gewasbeschermingsmiddelen worden alleen gebruikt als de geïntegreerde aanpak geen resultaat oplevert. Dit is een laatste optie, die steeds minder vaak voorkomt. De moderne chemische middelen die gebruikt mogen worden, werken doorgaans specifiek ter bestrijding van één plaaginsect. Ze breken sneller af en vormen geen gevaar voor mens en milieu.

Wij staan voor u klaar

Bloemsierkunst Groeneveld maakt als vakkundig bloemist, voor de in Haren en omgeving woonachtige consument en zakelijke afnemers, mogelijk om mensen te helpen hun gevoel of verhaal te vertellen voor hun geluk of verdriet in een boeket of bloemstuk.

Openingstijden

maandag 13:30 - 17:30
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 17:30
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten