Nationale Dodenherdenking Haren

In Nederland herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei dat we in vrijheid leven.

De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur. De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt sinds 1988 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, terwijl honderden andere comités plaatselijke herdenkingen organiseren. In de oorspronkelijke opzet ging het uitsluitend om de Nederlandse slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 wordt officieel een ruimere definitie gehanteerd die alle Nederlandse oorlogsslachtoffers of omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omvat. Bron: Wikipedia.

Een dag later, op 5 mei, wordt de bevrijding van de Duitse bezetting (1940-1945) gevierd. De Indische gemeenschap houdt 15 augustus aan als bevrijdingsdag, vanwege de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië op 15 augustus 1945.

Nationale Dodenherdenking in Haren

Hervormde Kerk

Op de gedenksteen bij de N.H. Kerk staat: ‘1940 OPDAT WIJ NIET VERGETEN 1945.’ Hieronder zijn de (familie)namen van 49 oorlogsslachtoffers aangebracht.

Bron: 4en5 mei.

Begraafplaats Eshof

Op de Gemeentelijke Begraafplaats Eshof in Haren liggen de oorlogsgraven van 3 Britse en 1 Nieuw Zeelandse militair die zijn omgekomen tijdens WO2.

Monument Appelbergen

Ieder jaar worden de 34 oorlogsslachtoffers in de Appèlbergen herdacht. Deze 34 personen zijn in de April-Meistaking van 1943 omgebracht en worden elk jaar op 3 Mei herdacht. Lees meer.

NS Station

Herinneringsmonument Bloemsierkunst Groeneveld
Oorlogsmarkering ter herinnering aan de deportatie van 107.000 joden in de Tweede Wereldoorlog. Veel gedeporteerde joden kwamen in de oorlog langs Haren – op weg van ‘doorgangskamp’ Westerbork. Lees meer.
Oosterbroekweg
Nationale dodenherdenking gemeente Groningen te Haren. Organisatie 4 mei comité Haren.

Herdenkplek van verzetgroep De Groot in het Quintusbos  aan Oosterbroekweg te Glimmen te Glimmen. Na 75 jaar worden hier de doodgeschoten leden Anda van Kerkhoven, Didy Aikema en Gerrit Boekhoven herdacht. Lees meer.

Begraafplaats Kerkstraat
Oorlogsgraf Jacob Venema op begraafplaats Kerkstraat te Haren
Oorlogsgraf van Jacob Venema op de begraafplaats aan de Kerkstraat te Haren. Jacob was een arbeider bij de N.S. en gedwongen tewerkgesteld in Duitsland. Daar is hij overleden en op verzoek van de familie herbegraven op de N.H. begraafplaats. Lees meer.

Wie herdenken we?

“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

“Waar ook ter wereld”
Deze zinsnede heeft betrekking op het feit dat de meeste Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog elders in de wereld zijn omgekomen of vermoord in concentratie- of vernietigingskampen, in interneringskampen, bij dwangarbeid of op zee. Of tijdens vredesmissies en oorlogssituaties in andere landen na de Tweede Wereldoorlog.

“Sinds het uitbreken”
Er zijn voor de inval van nazi-Duitsland in Nederland al Nederlanders omgekomen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Die begon tenslotte al eerder. Ook deze slachtoffers worden herdacht.

“In oorlogssituaties en bij vredesoperaties”
Sinds de Tweede Wereldoorlog is er wereldwijd nog geen dag geweest zonder oorlog. Om een bijdrage te leveren aan meer stabiliteit en veiligheid in de wereld, zendt Nederland militairen en ander defensiepersoneel uit naar conflictgebieden. Nederlanders die tijdens een dergelijke, door de overheid gesanctioneerde, missie om het leven zijn gekomen, worden ook herdacht op 4 mei.

Wij staan voor u klaar

Bloemsierkunst Groeneveld maakt als vakkundig bloemist, voor de in Haren en omgeving woonachtige consument en zakelijke afnemers,
mogelijk om mensen te helpen hun gevoel of verhaal te vertellen voor hun geluk of verdriet in een boeket of bloemstuk.

Een passend rouwstuk voor het verlies van een dierbare

Een laatste tastbare, natuurlijke groet, die vele gevoelens vertolkt. Het kan een losse bloem, een simpel boeket zijn of een rijk gevarieerd bloemstuk in vele kleuren. Of een grafwerk met misschien alleen maar witte bloemen.

Als ervaren uitvaartbloemist bundelen wij het persoonlijke verhaal met creativiteit en vakmanschap. Naast het rouwbloemwerk kunnen wij ook de totaalaankleding verzorgen rondom te uitvaart. Wij zorgen ervoor dat het rouwbloemwerk aansluit bij de wensen van u of uw overleden dierbare.

Wij staan u graag persoonlijk te woord en maken het mooi.