Welke scholier ga jij feliciteren?

Eindelijk na jaren van plezier en studeren is hij of zij nu eindelijk geslaagd. Wie in jouw naaste omgeving mag de schooltas in de vlaggenmast hangen? Beloon deze persoon met een feestelijk boeket voor deze topprestatie.

Over hoeveel dagen mag de vlag uit?

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

De examenuitslag van 2024 zouden op woensdag 12 juni vallen,
meestal maken het Maartens College en Harens Lyceum dit bekend tussen 13.00 en 19.00 uur.

Eindexamens middelbare scholen zijn begonnen.

Ook op de middelbare scholen in Haren, Eelde en Groningen zijn de eindexamens begonnen. 

Landelijk blokken zo’n 176.520 (anno 2023) scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, voor de schriftelijke eindexamens. Wij wensen de scholieren van het Maartens College en Harens Lyceum succes met hun examens.

Leren

Examen

Wachten

Geslaagd

Naar school in Haren

Haren is een echte onderwijsgemeente. Er is geen vergelijkbare gemeente van rond de 19.000 inwoners in Nederland met een onderwijsaanbod als in Haren. Alle kinderen tussen de vier en achttien jaar oud kunnen in Haren naar school.

Voor deze kinderen beschikt Haren over ruime onderwijsmogelijkheden op vele niveaus. Er zijn acht basisscholen en twee scholen voor voortgezet onderwijs. Ook kunt u in Haren terecht voor speciaal onderwijs voor doven en slechthorenden, lichamelijk gehandicapten, langdurig zieke kinderen en slechtzienden en blinden. De International School van het Maartenscollege biedt Engelstalig onderwijs.

Haren heeft twee grote scholen voor voortgezet onderwijs: het Maartenscollege en het Harens Lyceum (onderdeel van het Zernike College). Aan het Maartenscollege is ook een internationale school gekoppeld. Voor grote internationale bedrijven die zich richten op de regio Groningen is de internationale school vaak van doorslaggevende betekenis. Het Harens Lyceum is sinds het schooljaar 2015-2016 gehuisvest in een prachtig nieuw en uiterst duurzaam gebouw. Beide scholen bieden onderwijs aan van VMBO tot VWO.

Het aantal leerlingen op deze scholen is als volgt;

  • 433 leerlingen op het speciaal onderwijs
  • 3.289 leerlingen op het voortgezet onderwijs
  • 1.683 leerlingen op het basis onderwijs

Eindexamen

Het eindexamen is het afsluitende examen van een studierichting of opleiding. In Nederland wordt daarmee doorgaans bedoeld: het schoolexamen en het centraal examen ter afsluiting van een opleiding (vmbo, havo, vwo) aan het voortgezet onderwijs.

Vlag met schooltas

In Nederland is het traditie dat als iemand is geslaagd voor het eindexamen, er bij diens huis een vlag uitgehangen wordt waaraan een schooltas wordt opgehangen.

Nederlandse ontstaansgeschiedenis eindexamens

De eerste eindexamens waren de afsluitende examens van de Latijnse school. Dit examen heette de promotie, niet te verwarren met de promotie aan de universiteit, en werd door iedere school op eigen houtje afgenomen. Toen de Latijnse school in de negentiende eeuw steeds meer aan concurrentie kwam bloot te staan, wilde men prestige terugwinnen door middel van een onafhankelijk examen, dat door de overheid zou moeten worden afgenomen.

De overheid bleek gevoelig voor dit verzoek en stelde in 1845 een examen in, dat zowel de promotie van de Latijnse scholen als de toelatingsexamens van de universiteiten verving. Tot dan toe was het ongehoord dat iemand die goed was in de klassieke talen zou zakken op wiskunde, maar nu kon dat zeer wel gebeuren, tot groot verdriet van de Latijnse scholen.

Het staatsexamen overleefde slechts vijf jaar. De volbloed liberaal Thorbecke vond dat niemand verhinderd mocht worden hoger onderwijs te volgen. Na de Wet op het Middelbaar Onderwijs van 1863 van dezelfde Thorbecke kwamen gecentraliseerde eindexamens toch weer terug. Eerst werden de examens per provincie georganiseerd, na 1920 landelijk.

Vanaf circa 2000 is het toegestaan dat tijdens een eindexamen een woordenboek gebruikt mag worden. Indertijd stond in een van de vragen het woord ‘grieven’. Er kwamen klachten binnen dat niet iedereen daarvan de betekenis kende. Dat leidde ertoe dat sindsdien het gebruik van een woordenboek is toegestaan.

Hiermee feliciteren wij de geslaagden

Is er iemand geslaagd? En wil je hem of haar natuurlijk feliciteren? Maak het geven nóg feestelijker met een vrolijk geslaagd boeket! Speciaal voor deze gelegenheid heeft Fleurop en Bloemsierkunst Groeneveld een selectie gemaakt van de leukste examen boeketten. Een boeket geven is een glimlach krijgen.

Blij

Vrolijk veldboeket

Rode rozen

Zonnebloemen

Vragen? Bel ons.

Openingstijden

maandag 13:30 - 17:30
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 17:30
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten

__________________________

Kromme Elleboog 46
9751 RE Haren

050-5350722