Gifhysterie in de bloemenwereld: feit of overdrijving?

Het is tijd voor minder theater, en meer boerenverstand. Steun de bloemist die het goed doen. En geef die bos bloemen vooral wél met liefde en niet met schaamte.

De discussie over bestrijdingsmiddelen in bloemen laait op. Milieuorganisaties waarschuwen voor ‘gifbloemen’ en roepen op tot strengere regels en meer biologische alternatieven. Maar volgens critici, waaronder columnist Stefan Tax, is er sprake van een overdreven reactie – een ware gifhysterie.

Hoewel het klopt dat veel bloemen worden behandeld met chemische middelen, blijkt uit metingen dat de hoeveelheden residuen op bloemen ruimschoots onder de wettelijke en wetenschappelijk vastgestelde normen liggen. Deze normen zijn opgesteld om zowel mens als milieu te beschermen, en worden streng gecontroleerd.

Critici pleiten daarom voor een meer genuanceerde benadering: ja, verduurzaming is belangrijk, maar het debat moet gebaseerd zijn op feiten in plaats van angst. In plaats van paniekzaaien is er behoefte aan transparantie, innovatie en realistische stappen richting een duurzamere sierteelt.

De dodelijke dosis voor een mens ligt rond vier gram per kilo lichaamsgewicht. Je zou dagelijks een miljoen kilo tulpen moeten eten om er ziek van te worden.

Moederdag bij Bloemsierkunst Groeneveld

Wat is de gifhysterie rond bloemen?

De gifhysterie is een kritische benaming voor de groeiende bezorgdheid — en soms overdreven reacties — op het feit dat veel snijbloemen worden behandeld met chemische middelen zoals pesticiden en fungiciden. Deze middelen worden gebruikt om bloemen langer vers te houden en te beschermen tegen plagen tijdens transport en opslag.

Waar komt de onrust vandaan?

Milieuorganisaties en sommige media rapporteren over de aanwezigheid van residuen op bloemen. Er wordt gewaarschuwd voor mogelijke gezondheidsrisico’s voor bloemisten en consumenten. De term “gifbloemen” wordt gebruikt om aandacht te trekken en bewustwording te creëren.

Wat zeggen critici van deze hysterie?

De gevonden hoeveelheden bestrijdingsmiddelen liggen ver onder de wettelijke en wetenschappelijk vastgestelde normen. De risico’s voor consumenten zijn volgens toxicologen verwaarloosbaar bij normaal gebruik. Er is behoefte aan meer nuance: verduurzaming is belangrijk, maar het debat moet gebaseerd zijn op feiten, niet op angst.

Wat is het gevolg?

De discussie heeft geleid tot meer aandacht voor biologische bloemen en duurzame teeltmethoden. Tegelijkertijd voelen sommige bloemisten zich onterecht gestigmatiseerd, terwijl ze binnen de regels werken.

Hoeveel milli- of microgrammen worden aangetroffen op bloemen?

Er worden verschillende residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen op bloemen. Het gaat meestal om microgrammen tot milligrammen per kilogram bloemgewicht — dat zijn duizendsten tot miljoensten van een gram.

Neem cypermethrin, een veelbesproken stof in dit debat. In tulpen werd 0,019 milligram per kilo gevonden, dat is 0,000002%

Een vergelijking in het dagelijkse leven

Om dit in perspectief te plaatsen van ons dagelijks leven. 1 milligram (mg) is ongeveer het gewicht van een korrel zout. De hoeveelheid bestrijdingsmiddel op een bloem is vaak minder dan 1 mg per bloem. Ter vergelijking: een kopje koffie bevat 60–100 mg cafeïne, een stof die wél direct effect heeft op het lichaam.

Bestel hier je duurzaam boeket

Wij staan voor u klaar

Bloemsierkunst Groeneveld maakt als vakkundig bloemist, voor de in Haren en omgeving woonachtige consument en zakelijke afnemers, mogelijk om mensen te helpen hun gevoel of verhaal te vertellen voor hun geluk of verdriet in een boeket of bloemstuk.

Openingstijden

maandag 13:30 - 17:30
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 17:30
zaterdag 09:00 - 17:00
zondag Gesloten