Bloemen zijn echter meer dan alleen een cadeau. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ruim 70% van de mensen gelukkig en blij wordt van het krijgen van bloemen. Een boeket in huis brengt gezelligheid en draagt bij aan het mentale welzijn van zowel de gever als de ontvanger.
Gezonde bloemen en een duurzame toekomst
Als consument wil je natuurlijk bloemen en planten die er mooi en gezond uitzien: fris, zonder bruine bladeren of insecten en met een lange levensduur. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor bloemen zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen. Kwekers gebruiken deze middelen alleen als laatste redmiddel, wanneer biologische methoden geen resultaat opleveren.
Wereldwijd koploper in duurzaamheid en innovatie
Nederland is wereldwijd koploper in duurzame en innovatieve teeltmethoden. Al tientallen jaren werkt de sector aan het terugdringen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Tegenwoordig gebruikt 90% van de bloemenkwekers en 80% van de potplantenkwekers biologische bestrijders zoals insecten en mijten om schadelijke ziekten en plagen te bestrijden. De sector blijft volop investeren in onderzoek en innovatie om chemie uiteindelijk helemaal overbodig te maken.

Groene gewasbescherming
Het doel is om in 2030 nog betere, weerbare gewassen te telen waarbij chemische middelen nauwelijks nodig zijn. Ondernemers telen gewassen die van nature sterk zijn en minder vatbaar voor ziekten en schadelijke insecten. Innovatieve technologieën zoals drones, sensoren en camera’s helpen ziekten en plagen vroegtijdig op te sporen. Daarnaast worden natuurlijke of laag risico middelen ingezet, gebaseerd op stoffen die in de natuur voorkomen.
Strenge Europese richtlijnen waarborgen duurzaamheid
In Europa gelden strikte richtlijnen voor de import van bloemen. Elke bloem in de winkel voldoet aan deze regels, ook op het gebied van gewasbescherming. Zo kun je met een gerust hart genieten van je bloemen, ook rond Moederdag.
De duurzame bloemist
Ook wij als bloemisten zetten grote stappen richting een duurzame bedrijfsvoering. Ze bieden wij een verantwoord assortiment, gebruiken gerecycled en afbreekbaar verpakkingsmateriaal.We hebben zonnepanelen geïnstaleerd op het dak van ons winkelpand en we hebben een thuisbatterij. Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in een electrische bestelauto.
Een gezamenlijke reis
De sierteeltsector is volop in beweging en op weg naar een duurzamere toekomst. We zijn trots op wat we al hebben bereikt, maar beseffen ook dat er nog stappen te zetten zijn. Daarom werken we nauw samen met elkaar en met partners die ons helpen deze vooruitgang te boeken. We delen kennis en innoveren samen. Niet alleen consumenten hechten steeds meer belang aan duurzaam geteelde bloemen en planten, de sector zelf ook. En juist rond Moederdag, als moeders met bloemen in het zonnetje worden gezet, vinden wij het belangrijk om te laten zien dat dat op een verantwoorde manier kan.
Geniet van een prachtig boeket of een mooie plant deze Moederdag, wetende dat je kiest voor een duurzaam en verantwoord cadeau! 🌸
Bronnen:
- Resultaten onderzoek bewuste en onderbewuste welzijnsassociaties met snijbloemen | Bloemenbureau (CloudArmy, januari 2025).
- An Environmental Approach to Positive Emotion: Flowers – Jeannette Haviland-Jones, Holly Hale Rosario, Patricia Wilson, Terry R. McGuire, 2005
- Physiological and Emotional Influences of Cut Flower… – Google Scholar
- Consument en Duurzaamheid, onderzoeksbureau Kantar in opdracht van Bloemenbureau Holland,
- Meerderheid Nederlanders wil bloemen zonder gewasbeschermingsmiddelen – Natuur & Milieu

Openingstijden
maandag | 13:30 - 17:30 |
dinsdag | 09:00 - 17:30 |
woensdag | 09:00 - 17:30 |
donderdag | 09:00 - 17:30 |
vrijdag | 09:00 - 17:30 |
zaterdag | 09:00 - 17:00 |
zondag | Gesloten |